Ploumen: Kinderarbeid en lage lonen in Indiase zaadsector ‘snel uitbannen’

Kinderarbeid en lage lonen bij de zaadproductie in India ziet de Nederlandse regering “het liefst zo snel mogelijk uitgebannen”. Dat laat Minister Ploumen weten in reactie op Kamervragen van CU, PvdD, SP en 50Plus. Zij heeft daarover afspraken gemaakt met de Nederlandse zaadbedrijven Bejo Zaden en Nunhems, en met de branchevereniging Plantum. De Landelijke India Werkgroep en de campagne Stop Kinderarbeid zijn daarover verheugd.

Maatregelen tegen kinderarbeid en lage lonen vrouwen

Minister Ploumen schrijft dat het rapport A Tale of Two Companies van de Landelijke India Werkgroep (LIW) er toe heeft geleid dat Bejo Finance B.V. – dat een minderheidsbelang in het Indiase Bejo Sheetal heeft – nu maatregelen gaat nemen tegen kinderarbeid. Deze maatregelen bestaan onder meer uit ‘’voorlichting van producenten, monitoring in samenwerking met een NGO en de lokale overheid, financiële prikkels voor producenten die zich aan de afspraken houden en …. initiatieven voor educatie van kinderen die uit een arbeidssituatie komen’’. Maatregelen die – zegt Ploumen – zijn geïnspireerd door de resultaten van Nunhems. Bejo Zaden heeft eerder aan dagblad Trouw laten dat het alle orders voor de Nederlandse markt opschort ‘’tot het Indiase Bejo Sheetal zijn zaken op orde heeft’’.

Minister Ploumen zegt dat Nunhems en Bejo haar lieten weten dat de boeren die voor hun partnerbedrijven werken het minimumloon aan hun werknemers moeten betalen. Nunhems doet een proefproject op dit gebied. Uit A Tale of Two Companies blijkt dat vrouwen en meisjes - ruim 80% van de werknemers – vaak veel minder dan het minimumloon van €2 per dag verdienen.

Openbare rapportage

Branchevereniging Plantum heeft Minister Ploumen beloofd om te rapporteren over de aanpak van kinderarbeid door haar leden. Plantum vraagt hen om hun beleid tegen kinderarbeid te evalueren en stelt daarover een openbaar rapport op. Verder heeft Plantum toegezegd haar werkgroep kinderarbeid te verbreden naar arbeidskwesties ‘’waardoor minimumloon ook .... op de agenda komt’’. Eind 2014 voert het Ministerie van Ploumen een vervolggesprek met Bejo Zaden, Nunhems en Plantum over de resultaten van de door hen beloofde acties.

Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep: ‘’Heel goed dat Minister Ploumen met zaadbedrijven én hun brancheorganisatie afspraken maakt over de naleving van arbeidsrechten. Daar zou ook een ‘leefbaar loon’ en niet alleen een minimumloon bij horen. Zulke afspraken – wat ons betreft op papier - zijn ook zeer welkom met ándere brancheorganisaties wiens leden actief zijn in landen waar bedrijven veel risico lopen om mensenrechten te schenden.’’

>> Lees de volledige antwoorden op de Kamervragen

>> Download het rapport A Tale of Two Companies (pdf)