Inspirerende start van nieuw Stop Kinderarbeid programma in Mali
Met dit nieuwe programma wil Stop Kinderarbeid kinderarbeidvrije zones (child labour free zones/ CLFZ) versterken en uitbreiden, waar mogelijk en relevant met actieve inzet van MVO initiatieven en bedrijven. Deelnemende landen en sectoren zijn India (natuursteen, textiel/kleding en leer/schoenen), Zimbabwe (thee), Oeganda (koffie), Mali (kleinschalige landbouw en goud), Nicaragua (goud) en Turkije (hazelnoten). Het programma wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een periode van drie jaar (2014 – 2017).
Gezamenlijke inzet tegen kinderarbeid
De kick-off meeting bracht niet alleen de betrokkenen binnen het nieuwe project samen, maar ook degenen die al met Stop Kinderarbeid samenwerken binnen het project ‘Omars Droom’ gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse coalitiepartners van Stop Kinderarbeid en andere relevante partijen. Allen delen de overtuiging dat het mogelijk is om kinderarbeid uit te bannen door middel van een gebiedsgerichte aanpak voor het creeren van kinderarbeidvrije zones.
Kinderarbeidvrije zones
Kinderarbeidvrije zones (child labour free zones/ CLFZ) zijn geografische gebieden waar alle kinderen systematisch uit het werk worden gehaald en worden ge(re)integreerd in formeel, voltijds onderwijs. De gebiedsgerichte aanpak om te komen tot kinderarbeidvrije zones betrekt iedereen binnen de gemeenschap; leerkrachten, ouders, kinderen, lokale autoriteiten, vakbonden en werkgevers. De kracht komt vanuit de gemeenschap zelf, waarbinnen de norm wordt gesteld dat geen kind hoort te werken en ieder kind op school hoort.
Inspirerende leerervaring
De afgevaardigden bezochten kinderarbeidvrije zones in de buurt van Segou en namen deel aan sessies waarin de gemeenschappelijke inzet voor de kinderarbeidvrije zones werd geanalyseerd, gedefinieerd en versterkt. Op deze manier zullen alle deelnemers vanuit een gezamenlijk begrip van de gebiedsgerichte aanpak en het CLFZ-concept beginnen of doorgaan met hun werk, om zo bij te dragen aan de uitbanning van alle vormen van kinderarbeid en aan formeel, goed, voltijds onderwijs voor alle kinderen wereldwijd. Dankzij de enthousiaste inzet van lokale partner Enda Mali, de bijdragen van alle deelnemers en de gastvrijheid van de CLFZ gemeenschap werd het een inspirerende leerervaring voor iedereen.