Beeld2

Handboek 'kinderarbeidvrije zones'

Stel je een klaslokaal vol met kinderen voor. Vooraan zit Monica uit Oeganda, 17 jaar, ooit straatverkoopster en nu een gedreven student in Senior 3. Helemaal achterin zit de verlegen Dojaja. Hij is nu 12 jaar en komt uit Mali. Vandaag gaat hij voor het eerst naar school. Aan de andere kant van het lokaal zit Jamal van 14 uit Ethiopië. Hij werkte op het land, maar zit nu trots in de schoolbanken. Het aantal kinderen dat een nieuw leven op school begint groeit dagelijks – dankzij de kinderarbeidvrije zones.

Stop Kinderarbeid partners hebben hard gewerkt aan de realisatie van kinderarbeidvrije zones: gebieden waar iedereen ervan overtuigd is dat kinderarbeid niet kan en niet mag en waar iedereen samenwerkt om alle kinderen naar school te krijgen. In Oeganda, Kenia, Ethiopië, Zimbabwe, Ghana en Marokko zijn succesvolle kinderarbeidvrije zones opgezet en ook in Mali, Senegal en Burkina Faso zijn de eerste stappen gezet. Ruim 27.000 kinderen zijn op deze manier uit het werk gehaald en naar school gebracht. Daarnaast is een veel grotere groep, waaronder ook volwassenen, bereikt via trainingen, inkomen genererende activiteiten, spaarsystemen en de verbetering van scholen.

Om anderen te inspireren om kinderarbeidvrije zones op te zetten of deze te ondersteunen heeft Stop Kinderarbeid samen met lokale partners het handboek ‘5x5 Stepping Stones towards creating Child Labour Free Zones’ ontwikkeld. Het handboek is gebaseerd op de ervaringen van lokale organisaties en laat zien dat het ondanks armoede echt mogelijk is om kinderen uit het werk en op school te krijgen.

Iedere organisatie die zich bezighoudt met de promotie van onderwijs en het bestrijden van kinderarbeid kan het concept van de child labour free zones nu adopteren. Het handboek kan worden gebruikt door community-based organisaties, NGO’s, vakbonden en onderwijsbonden. Daarnaast is het interessant voor donoren, bedrijven en beleidsmakers die meer willen weten over deze innovatieve aanpak om kinderarbeid te bestrijden.

Het handboek is gelanceerd tijdens de endterm meeting van Omars Droom in Oeganda en in Nederland aangeboden aan Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Het handbook is beschikbaar in het engels, frans, spaans en arabisch:

>> Download ‘5x5 Stepping Stones for creating Child Labour Free Zones’ (pdf)

>> Download '5x5 Trampolines para crear zones libre de trabajo infantil (pdf)

>> Download 5 x 5 Éléments essentiels pour la création de zones libres de tout travail d’enfant(pdf)

>> Download ‘5x5 أحجار أساس من أجل إنشاء مناطق خالية من ظاهرة تشغيل الأطفال’ (pdf)

 

 

Lees ook: